Vragen over de reis en annuleringen zomer 2023

Zuid-Europa heeft op dit moment te kampen met natuurgeweld (bosbranden, noodweer, overstroming, hagel). Veel Nederlandse vakantiegangers worden hierdoor getroffen. Misschien heb je vragen over je annulerings- of reisverzekering als gevolg van dit natuurgeweld. Hieronder vind je een overzicht van vragen over de verzekeringen met de antwoorden.

Annuleringsverzekering

(losse annuleringsverzekering of annuleringsdekking meeverzekerd op doorlopende reisverzekering)

Ik kan door natuurgeweld mijn reisbestemming niet bereiken. Om die reden moet ik mijn reis annuleren. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?

  • De standaard annuleringsverzekering biedt geen dekking als je de reis annuleert vanwege omstandigheden ter plaatse.
  • Staat op je polisblad dat je een Allrisk Annuleringsverzekering hebt? Dan kun je een beroep doen op jouw annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt, tot het verzekerde bedrag, een vergoeding van 75% van de annuleringskosten.

Ik ben met de auto op reis gegaan. Door natuurgeweld heb ik mijn reisbestemming later bereikt dan de bedoeling was. Kan ik nu een deel van mijn betaalde reissom terugkrijgen?

Nee. De annuleringsverzekering dekt geen vertraging die je oploopt tijdens een reis met eigen vervoer.

Ik ben op reis, maar kan vanwege natuurgeweld niets ondernemen. Kan ik nu een deel van mijn reissom terugkrijgen?

Nee. De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het gebrek aan plezier of activiteiten door natuurgeweld.

Mijn vakantieadres ligt in het gebied van het natuurgeweld. Daarom wil ik de rest van mijn vakantie annuleren. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?

  • Staat op jouw polisblad dat je een Allrisk Annuleringsverzekering hebt? Dan kun je een beroep doen op je annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt, tot het verzekerde bedrag, een vergoeding van 75% van de annuleringskosten of afbrekingskosten.
  • Heb je een standaard annuleringsverzekering? Dan kun je deze kosten niet op de annuleringsverzekering claimen. Annuleringen en afbrekingen als gevolg van angstige omstandigheden ter plaatse kun je met de verhuurder of jouw reisorganisatie bespreken.

Mijn reisbestemming is getroffen door natuurgeweld. Daarom wil ik liever nu niet op vakantie gaan naar dit gebied. Kan ik nu een beroep doen op mijn Allrisk Annuleringsverzekering?

Ja, dat kan. Op de standaard annuleringsverzekering is dat niet mogelijk.

Ik heb vervoer en accommodatie(s) los van elkaar geboekt (bijvoorbeeld een vakantiehuisje in Spanje en een los vliegticket; dit noemen we een samengestelde reis). Wat als een van die onderdelen uitvalt als gevolg van natuurgeweld?

Je bent verzekerd als een van de onderdelen van jouw samengestelde reis onvoorzien uitvalt. Je kunt dan de gehele samengestelde reis annuleren, omdat de onderdelen van de reis van elkaar afhankelijk zijn. Deze dekking geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Ik wil de reis annuleren omdat de rook/luchtkwaliteit (vanwege bosbranden) in de omgeving slecht is voor de gezondheid. Kan ik hiervoor een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

Nee, dat kan niet.

Reisverzekering

Mijn tent is door natuurgeweld onbruikbaar geraakt. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?

Je krijgt een vergoeding voor de huur van een vervangende tent. De vergoeding die je krijgt is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen. De vergoeding kun je ook besteden aan een verblijf in een hotel/pension.

Door natuurgeweld ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Krijg ik deze kosten vergoed?

Als er sprake is van een natuurramp heb je op basis van jouw reisverzekering recht op vergoeding van extra kosten die je maakt voor vervoer, verblijf en telefoon. Natuurgeweld (zoals bosbranden, hagel, overstroming, storm) zien wij als een natuurramp. Heb je bagage meeverzekerd? Dan kun je een vergoeding krijgen voor beschadigde en verloren bagage, inclusief kleren en reisdocumenten. De maximumvergoeding is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen.

Ik kan niet meer in mijn huisje/appartement/caravan/tent/hotel door natuurgeweld. Krijg ik via mijn reisverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?

Ja. Als je niet meer in je huisje, appartement, caravan, tent of hotel kunt verblijven, bieden wij een vergoeding voor de extra verblijfskosten. Je moet wel kunnen aantonen dat deze kosten noodzakelijk waren.

Door natuurgeweld moet ik noodgedwongen langer op mijn vakantieadres blijven. Hierdoor maak ik extra verblijfskosten en terugreiskosten. Krijg ik deze kosten vergoed?

Als je een reisverzekering hebt afgesloten en in het buitenland op vakantie bent, vergoeden wij je extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt alleen wanneer je de terugreisdatum overschrijdt vanwege een van de volgende redenen: lawine; bergstorting (het instorten van een (deel van de) berg); mist; natuurgeweld (bijvoorbeeld bosbrand, aardbeving en vulkaanuitbarsting); abnormale sneeuwval; staking.

Heb je de dekking ‘Hulp en Huur Vervoermiddel’ afgesloten? Dan krijg je ook een vergoeding voor vervangend vervoer als je auto of caravan door natuurgeweld is uitgevallen.

Bel voordat je extra kosten maakt eerst de Alarmcentrale. Dan weet je meteen of je de extra kosten krijgt vergoed. Het telefoonnummer van de Alarmcentrale is (030) 256 77 77. Houd bij calamiteiten rekening met een langere wachttijd.

Ik ben op reis en kan niet naar huis terugkeren vanwege natuurgeweld. Blijft mijn reisverzekering geldig?

Ja, je reisverzekering blijft gedurende deze periode geldig.

Ik heb telefoonkosten moeten maken door natuurgeweld. Kan ik deze kosten claimen op mijn reisverzekering?

Contact met de Alarmcentrale vergoeden wij altijd. Ook een claim voor overige noodzakelijke telefoonkosten kun je bij ons indienen.

Geschreven door:

Gerelateerde berichten

 
 
Leuk dat je onze website bezoekt. Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te verbeteren, maken wij gebruik van functionele en analytische cookies. Wij gebruiken geen tracking cookies. Naast het accepteren van de cookies, kun je deze ook beheren via 'Cookie instellingen'.
Accepteer cookiesCookie instellingen