Rechtsbijstandsverzekering voor medici

Vaak ben je als medicus ook zelfstandig ondernemer. Een ondernemer in de zorg. In beide gevallen loop je het risico op een conflict. Wanneer een patiënt ontevreden is over bijvoorbeeld de kwaliteit van de zorg en een klacht indient bij het tuchtcollege. Maar ook als er een geschil is met een medewerker of een leverancier. Dan sta je er liever niet alleen voor. Je  wilt dan goed juridisch advies om een situatie te de-escaleren of juridische hulp bij een procedure. Een rechtsbijstandverzekering speciaal voor medici is dan wel zo prettig en meestal voordeliger dan juridische hulp inhuren.

Wij bieden twee opties

De rechtsbijstand bij DAS

 • Juridische hulp bij conflicten die voortkomen uit het uitoefenen van je bedrijf of je beroepspraktijk.
 • Juridische hulp bij conflicten met bijvoorbeeld personeel, klanten, afnemers of inkopers.
 • Incassobijstand

De verzekeringskaart geeft de belangrijkste kenmerken. Meer gedetailleerde informatie vind je in de voorwaarden.

Kijk op de site van de DAS voor meer informatie over de rechtsbijstandsverzekering voor zorgverleners.

De rechtsbijstand bij ARAG

 • Juridische hulp bij conflicten met bijvoorbeeld personeel, klanten, afnemers, inkopers. Je kiest zelf waarvoor je wel of niet verzekerd bent, daarbij kun je kiezen uit verschillende modules, zoals bedrijfsvoering & beroepspraktijk, verkeer e.d.

De verzekeringskaart geeft de belangrijkste kenmerken van dit product. Meer details vind je in de voorwaarden.

Kijk op de site van ARAG voor meer informatie over het rechtsbijstandsproduct voor medici.

De rechtsbijstandverzekering sluit je af via de bij ons aangesloten, onafhankelijke kantoren, Dat is wel praktisch, want wanneer je schade hebt, handelt jouw tussenpersoon de schade af. Jouw adviseur kan je vertellen wat er allemaal wel en niet gedekt is en of het aansluit bij jouw behoeften.

Alles over deze verzekering

Hoe werkt het?

 • Je krijgt hulp en advies van een jurist. Samen met jou wordt bekeken wat de beste manier is om je zaak snel rond te krijgen of om geschillen te voorkomen.
 • De rechtsbijstandverzekering voor medici bestaat uit vier modules die je kunt stapelen.
 • Er zijn aanvullende modules bijvoorbeeld voor een particuliere dekking en dekking voor het beheren en verhuren van vastgoed.
 • Je mag in overleg jouw eigen advocaat kiezen als voor een juridische procedure een advocaat nodig is.
 • Schakel nooit zelf een jurist of een advocaat in. Overleg altijd eerst met de Raadhoven/de verzekeraar.
 • Als een van jouw patiënten niet betaalt voor geleverde zorg krijg je van ons incassobijstand binnen Nederland als je dit hebt meeverzekerd.

Voor meer informatie over of een offerte voor een rechtsbijstandverzekering voor medici kun je contact opnemen met je advieskantoor. De medewerkers helpen je graag.

Dit wil je ook weten

Heb je een rechtsbijstandsverzekering voor medici bij Raadhoven, dan wil je dit ook weten:

 • Meestal kun je de eerste drie maanden nog geen zaken melden. Dit heet de wachttijd. Dit geldt niet als er een gebeurtenis is tijdens de wachttijd waardoor je een conflict krijgt. En je kunt bewijzen dat je niet wist en ook niet kon weten dat dit zou gebeuren. De wachttijd geldt ook niet als de rechtsbijstandverzekering meteen ingaat na een vorige rechtsbijstandverzekering. En je volgens de voorwaarden van die vorige rechtsbijstandverzekering juridische hulp hebben gekregen voor jouw conflict.
 • De kosten van onze ‘eigen’ juridische specialisten worden betaald. Voor externe kosten geldt een maximum van € 40.000. Let op voor verschillende situatie kunnen verschillende maximumbedragen gelden. Dit geldt ook voor vrije advocaatkeuze.
 • Je krijgt geen juridische hulp als jouw zaak over minder dan € 400 gaat.
 • Als je conflict voor de rechter komt, mag je zelf een advocaat kiezen. Hiervoor gelden bijzondere voorwaarden. Er is vooraf toestemming nodig en wij schakelen de advocaat in.
 • Ook als de tegenpartij bij Raadhoven is verzekerd, mag je zelf een rechtshulpverlener kiezen.
 • Voor de module verkeer geldt geen minimumbelang.
 • Meld als zorgverlener direct een klacht, incident of geschil. Zeker als dit aanleiding kan zijn tot een schadevergoeding. Valt je melding onder de Wkkgz en onder jouw verzekering? Dan voeren wij je verweer. Heb je vervolgens juridische bijstand nodig? Dan vergoedt onze rechtsbijstandverzekering de kosten van procedures die met goedvinden van Raadhoven of op ons verzoek worden gevoerd.
 • De dekking is hoofdzakelijk beperkt tot Nederland. Voor bepaalde onderdelen zoals strafzaken is de dekking uitgebreid tot heel Europa.
 • Je kunt onze rechtsbijstandverzekering op elk gewenst moment opzeggen. Een maand later stopt dan jouw verzekering.

Wat is bijvoorbeeld niet verzekerd?

 • Nadat je de verzekering hebt afgesloten, is er een periode waarin je nog geen gebruik mag maken van de verzekering. Hoe lang deze wachttijd duurt, hangt af van de dekking die je kiest.
 • Gebeurtenissen die je had kunnen voorzien toen je de verzekering afsloot zijn niet verzekerd.
 • Je krijgt geen juridische bijstand als je verdacht wordt van het plegen van strafbare feiten en daarvoor wordt vervolgd
 • Voor huisartsen; Euthanasie is een “opzetdelict” en opzet is altijd uitgesloten. Raadhoven zal je bij een dergelijk geschil dan ook niet bijstaan. Wel kunnen wij je verwijzen naar een aantal goede kantoren waar je voor een gereduceerd tarief wordt bijgestaan.
 • Wanneer je het niet eens bent met de stappen die de juridische specialist wenst te nemen dan mag je een eigen specialist inschakelen. Dit geldt ook voor de specialist die Raadhoven ter vervanging heeft ingeschakeld. De kosten hiervan betaal je zelf en indien je in het gelijk wordt gesteld betaalt Raadhoven jouw gemaakte kosten terug tot maximaal de kosten waarvoor je bij haar verzekerd bent.

Wil je precies weten hoe het zit met de rechtsbijstandverzekering voor medici? Lees dan de voorwaarden. Of neem contact op met jouw adviseur.

De dekkingen

Juridische hulp bij conflicten met bijvoorbeeld personeel, klanten, afnemers, inkopers. Je kiest zelf waarvoor je wel of niet verzekerd bent. Je kunt kiezen uit verschillende modules.
Keuzedekkingen
 √ Rechtsbijstand voor particulieren Kies je voor deze extra dekking, dan zijn jij en jouw gezin verzekerd van juridische hulp bij een conflict over een particuliere zaak.
 √ Bedrijfsvoering of beroepspraktijk Juridische hulp bij conflicten die voortkomen uit het uitoefenen van je bedrijf of beroepspraktijk. Hieronder vallen geen geschillen met afnemers en inkopers (zie daarvoor keuze inkoop en keuze verkoop).
  Incasso Weigert een opdrachtgever of klant te betalen? En daar is geen juridische reden voor. Dan nemen wij het incassotraject van je over.
Is er wel een juridische reden? Dan is dat gedekt onder keuze verkoop.
 √ Verkeer Juridische hulp als je schade wilt verhalen die je in het verkeer hebt opgelopen. Bijvoorbeeld schade aan jouw auto door iemand anders. Of als een medewerker onder werktijd schade lijdt in het verkeer.
 √ Inkoop Onderdeel inkoop geldt voor jou in je zakelijke rol. Dus voor conflicten die te maken hebben met inkopen voor jouw bedrijf of praktijk.
 √ Verkoop Onderdeel verkoop geldt voor jou in je zakelijke rol. Dus voor conflicten die te maken hebben met wat het bedrijf of praktijk verkoopt of levert aan klanten.

Wat kost het?

De premie van de rechtsbijstandverzekering voor medici is afhankelijk van je wensen en de keuzes die je vervolgens maakt. Er zijn meerdere mogelijkheden. Daarom spreken wij van maatwerk. Vraag gerust een offerte op bij een van de bij ons aangesloten advieskantoren.

Pakketkorting

Sluit je meerdere zakelijke schadeverzekeringen af? Dat levert je (extra) pakketkorting op. Daarnaast heb je al je verzekeringen handig in één overzicht.

Actueel houden van je verzekering

Het is van groot belang dat je je rechtsbijstandverzekering voor medici actueel houdt.

Wanneer je hoedanigheid wijzigt of je praktijkbezetting. Bijvoorbeeld als je een extra assistent in loondienst aanneemt.
Of stel dat je hoedanigheid op je verzekering staat omschreven als waarnemer en je hebt inmiddels een eigen praktijk. Dan sluit de dekking niet meer aan. Dat kan tot vervelende consequenties leiden.

Wij vragen je daarom ook jaarlijks om je verzekeringen te actualiseren. Je krijgt daarvoor van ons een berichtje. Toch is het van belang dat je ons direct informeert als er belangrijke wijzigingen zijn. Maak gerust gebruik van ons onderhoudsformulier. Je kunt ons uiteraard ook mailen of bellen.

Aanvragen

Vraag naar de mogelijkheden bij de met ons samenwerkende advieskantoren.

Voorwaarden

Via de link hieronder kom je bij de voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekeringen. In deze voorwaarden lees je wat verzekerd is, wat niet verzekerd is en wat dit betekent in geval van schade.

Op je polis staan de afspraken die specifiek voor jouw verzekering gelden, bijvoorbeeld welke dekkingen, verzekerde bedragen, eigen risico’s en clausules van toepassing zijn.
Als er verschil is tussen deze voorwaarden en wat op jouw polis staat, dan gelden de afspraken die in de polis staan.

Verzekeringsvoorwaarden RB voor medici DAS

Verzekeringsvoorwaarden RB voor medici ARAG

Verzekeringskaart

Met een verzekeringskaart proberen wij je in één oogopslag te laten zien hoe de inboedelverzekering werkt. De specifieke dekking en polisvoorwaarden zoals deze op de polis staan zijn bepalend voor je verzekering.

Verzekeringskaart RB voor medici DAS

Verzekeringskaart RB voor medici ARAG

Wat te doen bij schade

Als je schade heeft, meld dat dan zo snel mogelijk. Doe bij diefstal, inbraak, vandalisme, aanrijding en brandstichting direct aangifte bij de politie. Verleen je medewerking bij alles wat wij doen om de schade af te handelen.

Schade melden

Klanttevredenheid RH (1)

 
 
Meer weten over verzekeringen Offerte aanvragen
Leuk dat je onze website bezoekt. Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website te verbeteren, maken wij gebruik van functionele en analytische cookies. Wij gebruiken geen tracking cookies. Naast het accepteren van de cookies, kun je deze ook beheren via 'Cookie instellingen'.
Accepteer cookiesCookie instellingen